*

           

*

w w w . a g g i s t a . g r

      Καλώς ήρθατε στην Ιστοσελίδα της Αγγίστας Σερρών.

   

 

 

Οι Νερόμυλοι της Αγγίστας Σερρών

του Τσιντάρη Αθ. Δημητρίου

        Από το μεγάλο συγκρότημα των υδροκίνητων μύλων της Αγγίστας σώζονται πλέον μόνο μισογκρεμισμένα τοιχία και λιγοστά διασκορπισμένα εξαρτήματα του βασικού εξοπλισμού τους. Κατασκευασμένοι από μια εμπειρική διαδικασία χιλιετιών, την οποία ωθούσε η αδήριτη ανάγκη της αύξησης του προϊόντος και του εμπορικού ανταγωνισμού αποτέλεσαν τα πρώτα δείγματα βιομηχανικών μονάδων. Λαμβάνοντας ως δεδομένο μάλιστα ότι οι οικιακοί χειρόμυλοι δεν επαρκούσαν για το άλεσμα αυξημένων ποσοτήτων σιτηρών, η αντικατάστασή τους από μηχανοκίνητους τύπους άλεσης, όπως οι νερόμυλοι, θεωρήθηκε απολύτως απαραίτητη και επιβεβλημένη.

       Απλωμένοι κατά μήκος του ρέματος της Ανάληψης, οι μύλοι της Αγγίστας (παλαιότερα Αντζίστα), λειτουργούσαν όλο το χρόνο, ακόμα και το καλοκαίρι, όταν το νερό λιγόστευε και συχνά πυκνά μεγάλες ποσότητες νερού κατακρατούνταν από τους γαιοκτήμονες γεωργούς για την άρδευση των χωραφιών τους. Από απόψεως κτηριακής δομής επρόκειτο για λιθόδμητα ορθογωνισμένα κτίσματα, ισόγεια ή μη, που έφεραν κεραμοσκέπαστη στέγη, μικρά φωτιστικά ανοίγματα στην τοιχοποιία και ενίοτε έναν ανεξάρτητο ανώγειο χώρο για τη διαμονή του μυλωνά. Για λόγους πρακτικούς και λόγους εξοικονόμησης χώρου οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν διέθεταν εσωτερικά χωρίσματα, αλλά μια ενιαία αίθουσα υποδοχής, στη μια άκρη της οποίας υπήρχε ο αλεστικός μηχανισμός, ενώ στην άλλη περίμεναν οι πελάτες για την παράδοση του αλέσματος και την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Κυρίαρχος τύπος αλεστικού μηχανισμού σε όλους τους μύλους της Αγγίστας ήταν εκείνος με την οριζόντια φτερωτή, στα πτερύγια της οποίας έπεφτε με ορμή το νερό θέτοντας σε κίνηση τη μυλόπετρα άλεσης. Για τον καλύτερο μάλιστα έλεγχο διαχείρισης του νερού και την αδιάλειπτη λειτουργία των μύλων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους διέθεταν στέρνες αποταμίευσης νερού, τις οποίες γέμιζαν με το νερό, που προμηθεύονταν από το παρακείμενο ρέμα του λάκκου της Ανάληψης.

       Με ταξινομικό δεδομένο τη σειρά λειτουργίας τους από τον έναν μύλο στον επόμενο και κατεύθυνση προσανατολισμού από Νότο προς Βορρά (δηλαδή από Πρώτη προς Σ.Σ.Αγγίστας) υπήρχαν κτισμένοι δέκα (10) αλεστικοί νερόμυλοι, γνωστοί και ως «Αντζιστνοί μύλοι», από την παλαιότερη ονομασία της Αγγίστας. Οι μύλοι αυτοί ήτανε: 1.του Τσιντάρη Αθανάσιου 2.του Μυλωνά Γεωργίου (παρων. Καλλοπτσή Γεωργίου) 3.του Κρεβάικα Χρήστου 4.των Δράμαλη Aγγελου & Κρεβάικα Κωνσταντίνου 5.του Καμπουρίδη Θεόδωρου 6.του Τσιντάρη Δημητρίου 7.του Καραντώνη Νικολάου 8.του Κυρισκόζογλου Ιορδάνη 9.του Κρεβάικα Τζιόρτζου 10.των αδελφών Δημητρίου & Χρήστου Σταμπουλτζή.

      Οι νερόμυλοι της Αγγίστας αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας του τόπου μας και χρήζουν ιδιαίτερης σπουδής και φροντίδας, καθώς διαδραμάτισαν ιδιαίτερο ρόλο στον βιοπορισμό και την καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων της προηγούμενης γενιάς και τη μελέτη του κοινωνιογνωστικού προφίλ τους από τους νεότερους.

** για εκτενέστερη αναφορά στους νερόμυλους και τους νερομυλωνάδες της Αγγίστας ανατρέξτε επίσης στο δημοσιευμένο άρθρο του Τσιντάρη Δημ., Νερόμυλοι και νερομυλωνάδες της Αγγίστας παραπλεύρως του ρέματος της Ανάληψηςpdf.gif (1008 bytes), Εφημ. Τα Νέα του Δήμου Πρώτης, τεύχ. 47, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2016, Πρώτη Σερρών 2016, σ.3&11.

         


Φωτογραφικό Αφιέρωμα

 

 

 01_Mylos_Tsintarh_athanasioy

μύλος Τσιντάρη Αθανάσιου

[τμήμα της τοιχοποιίας του εργαστηρίου άλεσης]

 

02_Mylos_Mylvna_Georgioy

μύλος Μυλωνά Γεωργίου

[η θέση οικοδόμησης του κεντρικού κτίσματος]

 

03_Mylos_Krevaika_Christoy

μύλος Κρεβάικα Χρήστου

[η ανωδομή στήριξης του μυλαύλακα παροχής νερού]

 

04_Mylos_Dramalh_Aggeloy_&_Krevaika_Kostantinoy

μύλος Δράμαλη Aγγελου & Κρεβάικα Κωνσταντίνου

[τμήμα του μηχανισμού άλεσης του σουσαμιού]

 

05_Mylos_Kampoyridh_Theodoroy

μύλος Καμπουρίδη Θεόδωρου

[η θέση οικοδόμησης του κεντρικού κτίσματος]

 

06_Mylos_Tsintash_Dhmhtrioy

μύλος Τσιντάρη Δημητρίου

[η πετρόκτιστη κρέμαση της υδατόπτωσης]

 

07_Mylos_Karantonh_Nikolaoy

μύλος Καραντώνη Νικολάου

        [τμήμα του μηχανισμού άλεσης του σουσαμιού]

 

08_Mylos_Kyriskozogloy_Iordanh

        μύλος Κυρισκόζογλου Ιορδάνη

[το λαμαρινένιο βαγένι της υδατόπτωσης με τη μυλόπετρα άλεσης]

 

09_Mylos_Krevaika_Tziortzoy

μύλος Κρεβάικα Τζιόρτζου

[η μυλόπετρα άλεσης]

 

10_Mylos_Adelfon_Stampoyltzh_Dhmhtrioy_&_Christoy

μύλος αδελφών Σταμπουλτζή, Δημητρίου & Χρήστου

[τμήματα της τοιχοποιίας και του δαπέδου του εργαστηρίου άλεσης]


 

 

 

 

 

 

 

 

| Αγγίστα | Ιστορία | Κουρμπάνι | Νερόμυλοι | Αρχιτεκτονική | Εκκλησία Τιμίου Προδρόμου | Εκκλησία Αγίου Νικολάου | Αγροτική έπαυλη |

| Ποταμός Αγγίτης | Αστική Εταιρία " Η Χώρα της Αγγίστας " | Σύλλογος Αγγιστιανών Θεσσαλονίκης | Σύλλογος Γυναικών Αγγίστας |

 

w w w . a g g i s t a . g r

 

Website Design  &  Administration : Zervaki Evaggelia

Copyright © 2000-2019  -    Last update 12/01/2019  -  All rights reserved.